כחלק ממשא ומתן הנוגע לעסקאות מסחריות בינלאומיות בין יבואן ליצרן, הצדדים נדרשים לחתום על חוזה אשר מסדיר את פעילותם העסקית ומגן על שני הצדדים לעסקה.
בכדי להוציא את העסקה לפועל ואף להשלימה, נדרשים הצדדים להגיע להסכמות ולהחליט, היכן ומתי תימסר הסחורה, מי ייקח אחריות בעניין מכסים, טיב ההובהלה והאחריות לה, ביטוח הסחורה בעת ההובלה ועוד.
ה- INCOTERMS הינם כללים בינלאומיים שנערכו על ידי לשכת המסחר הבינלאומית ICC ומסדירים את ההיבטים השונים של עסקאות מסחר בינלאומיות.
חשוב לציין כי הכללים מתעדכנים מעת לעת על ידי הלשכה למסחר בינלאומי, משכך מומלץ להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום כבר בשלב הטרום חוזי.
כאמור, כללי ה- INCOTERMS מסדירים הגדרת אחריות על ידי קביעת מי מהצדדים אחראי על:
- העמסה/פריקה של הסחורה
- ביטוח הסחורה
- שחרור הסחורה מהמכס.
- חלוקת העלויות בין אם בשלב ההובלה, ובין אם אחריה. וכמובן, העברת הסיכון בין הצדדים לעסקה.
ניתן להבחין בין שתי קבוצות עיקריות של ה- INCOTERMS:
- כללים המיועדים לשינוע יבשתי, אווירי, ימי או שילוב ביניהם;
- כללית המיועדים להובלה ימית בלבד.
מונחי INCOTERMS נפוצים:
EXW (Ex Works) – בעסקה שנחתמה בהתאם ל- EXW משמעות הדבר כי התחייבות המוכר מסתיימת ברגע מסירת הסחורה לרוכש.
FCA (Free Carrier) – בעסקה שנחתמה בהתאם ל- FCA מסירת הסחורה תתבצע במקום עליו הוסכם מראש לחזקת מוביל בינלאומי שנשלח על ידי הרוכש. עם מסירת הסחורה למוביל, עוברת האחריות המלאה מהמוכר לרוכש.
CPT (Carriage Paid To) – בעסקה שנחתמה בהתאם ל- CPT האחריות תחול על המוכר עד שהסחורה תתקבל בנמל היעד, זיקת הביטוח עוברת למוכר עם העברת הסחורה לחזקת המוביל הבינלאומי בנמל המוצא. בדומה ל- FCA גם כאן, עם מסירת הסחורה למוביל, עוברת האחריות המלאה מהמוכר לרוכש. באשר לנטל התשלומים, הספק מחויב לספק את הסחורה ולשלם את עלות ההובלה עד לנקודה מוסכמת לפני תחנת המכס.
– DAP (Delivered at Place) בעסקה שנחתמה בהתאם ל- DAP המוכר יהא אחראי למסירת הסחורה בנקודה מוסכמת במדינת היבוא. פריקת המטען והתרת המכס ביבוא יהיו באחריותו של הרוכש.
CIP (Carriage and Insurance Paid) – זהה לעסקה שנחתמה בהתאם ל- CPT, אולם בעסקה שנחתמה בהתאם ל- CIP המוכר מבטח את הסחורה לטובת הרוכש.
DDP (Delivered Duty Paid) – בעסקה שנחתמה בהתאם ל- DDP המוכר יהא אחראי למסור את הסחורה במדינת היעד וכמו כן לשלם את כל העלויות. אחריות פריקה תהא על הרוכש.
FOB (Free on Board) – בעסקה שנחתמה בהתאם ל- FOB המוכר יהא אחראי לטעינת הסחורה על הספינה בנמל המוצא. עם הנחת המטען על הסיפון, האחריות על הסחורה כולל תשלומים וזיקת הביטוח יעברו מהמוכר לרוכש.
FAS (Free Alongside Ship) – בעסקה שנחתמה בהתאם ל- FAS אחריות המוכר עוברת לרוכש עם הנחת הסחורה בצמוד לספינה בנמל המוצא.
CFR (Cost and Freight) – בעסקה שנחתמה בהתאם ל- CFR התשלומים על ההובלה הימית יחולו על המוכר. הסיכון עובר לרוכש עם הנחת הסחורה בנמל המוצא.
CIF (Carriage, Insurance and Freight) – זהה לעסקה שנחתמה בהתאם ל- CFR, אולם בעסקה שנחתמה בהתאם ל- CIF המוכר מבטח את הסחורה.
חשוב להדגיש כי ההסתמכות על מונחי INCOTERMS בחוזה להסדרת היבטים בסיסיים בלבד אינו סוגר את כל הקצוות ומשכך אינו מקנה הגנה משפטית מלאה ואינו מחליף יעוץ משפטי עם עורך דין העוסק בתחום.
המומחיות של צוות האוול טוקר ושות, בניסוח ומעבר על הסכמים מסחריים וחוזים בינלאומיים מבוססת על ניסיון של שנים רבות, הכרות מעמיקה עם מערכת המשפט הבינלאומי בכלל והשוק הישראלי והפולני בפרט. מומלץ לוודא שההסכמים מנוסחים בצורה ברורה ומגנים על האינטרסים של הצדדים לעסקה, תוך דגש למורכבויות של סוגיות משפטיות במסחר בינלאומי.
משרדנו, הפועל באמצעות סניפים בישראל ובפולין, מביא עמו ניסיון של למעלה מעשרים וחמש שנים בליווי עסקאות בינלאומיות. אנו מציעים ללקוחותינו את היתרון המשמעותי של הבנה מעמיקה בשתי מערכות המשפט, יחד עם היכרות מקיפה של התרבות העסקית בשני השווקים. גישה זו מאפשרת לנו לא רק לפתור סכסוכים משפטיים ביעילות, אלא גם למנוע אותם מלכתחילה.